Tips inför chokladprovning

Dela

Innan du eller den som har fått denna upplevelse av dig i present åker iväg på en inbokad chokladprovning finns det en del saker man bör tänka på. Detta för att du ska få ut så mycket av din chokladprovning som möjligt. Vi gissar att du förmodligen vill få ut det mesta för de pengar du lagt på upplevelsen och att chokladprovningen ska leva upp till dina förväntningar.

Därför ska Chokladprovning.nu i denna artikel ge dig några smarta och hjälpsamma tips angående hur du bör förbereda dig inför din kommande chokladprovning.

Att prova choklad är en konst

Chokladprovning är definitivt en form utav konst. När de professionella chokladsmakarna bedömer sin choklad föredrar de att göra detta i en neutral lokal, gärna med vita väggar, strax innan lunchtid. Omgivningen ska vara tyst och stilla, sinnet ska vara ljust och öppet och inom räckhåll ska det alltid finnas en kanna innehållande ljummet vatten.

Inga starka lukter ska finnas i avsmakningslokalen och chokladen spottas naturligtvis aldrig ut efter tuggorna. Det vore ju verkligen ett slöseri och dessutom försvinner mycket av upplevelsen om man gör på det viset. Att prova choklad på detta professionella vis är sällan nödvändigt om man endast är en amatör, dock finns det vissa liknande moment som kan vara bra att tänka på, precis som vid dessa professionella chokladprovningar.

Undvik parfymer och andra starka dofter

Innan du ger dig iväg på en chokladprovning är det viktigt att du undviker starka dofter av alla dess slag. Det allra bästa är att hålla sig till en diskret deodorant och låta bli starkt doftande parfymer och body lotions.

Starka dofter kan nämligen förstöra helhetsupplevelsen genom att försämra ditt luktsinne. Doften har dessutom en stark effekt på smaken så med andra ord kan din smakupplevelse försvagas om du blir distraherad av starka dofter i rummet.

Se upp med mat och dryck

Att den smak du har i munnen sedan tidigare påverkar nästa smak du upplever är ingen revolutionerande nyhet. Var därför noggrann med vad du äter innan du beger dig till din chokladprovning. Se upp med kryddiga maträtter, tuggummi och även tandkrämssmak då detta kan rubba chokladens egentliga arom.

Var även noga med vad du dricker inför provningen. Kaffe går vanligtvis ihop väldigt bra med choklad men eftersom dina smaklökar då kan ”bedövas” bör du inte dricka kaffe allt för nära inpå chokladprovningen.

Neutralisera smaken i munnen

Vanligtvis brukar det egentligen räcka med att dricka lite ljummet vatten emellan de olika chokladbitarna. Dock kan det även vara bra att även ta en äppelbit innan det är dags för nästa chokladbit för att på så sätt neutralisera smaken i munnen. Chokladens sötma kan nämligen hålla sig kvar i munnen ett tag och med hjälp av äpplets syrlighet kan sötman tonas ned.

Chokladprovning liknar en vinprovning

Man kan säga att en chokladprovning på många sätt liknar en vinprovning. Den består av många mindre delar som tillsammans bildar ett övergripande helhetsintryck. Smak, lukt och konsistens gifter sig med varandra och skapar en harmonisk melodi för dina smaklökar, precis som vid en vinprovning. Det är just denna komposition och balansen mellan de olika delarna som avgör kvaliteten på en chokladsort.