Så går en chokladprovning till

Dela

Innan du bokar din chokladprovning kan det vara bra att veta hur en chokladprovning faktiskt går till. På så sätt är du förberedd på vad som komma skall. Detta kan vara extra bra att veta om du till exempel planerar att ge bort en chokladprovning i present till en vän, partner eller släkting.

I denna artikel ska Chokladprovning.nu därför gå in lite närmare på hur en chokladprovning faktiskt går till så att du ska ha full koll innan du bokar denna oförglömliga smakupplevelse.

Företag

Betyg

Fördelar

Besök nu

0 0
 • Smaka på choklad i världsklass
 • 349 kr (pris/person)
0 0
 • För en person. Provningen sker med andra i grupp
 • 399kr (pris/person)
0 0
 • Prisgaranti & 1 års giltighetstid
 • 250kr (pris/person)
0 0
 • Chokladprovningen varar i ca 1,5 timmar
 • 399kr (pris/person)

Chokladprovning – detta får du lära dig

När du anländer till chokladprovningen blir du först och främst välkomnad av en professionell chokladexpert (ett yrke som många säkert skulle vilja ha). Därefter kommer du tillsammans med de övriga deltagarna i chokladälskande gruppen få lära er mer om denna sydamerikanska skatt och dess intressanta historia. Kakaobönan är knappast en ny upptäckt då den har rötter som sträcker sig ända tillbaka till runt 600 år f.Kr. Som du kanske förstår finns det ganska mycket spännande historia att få lärdom om. Utöver detta kommer du även ta del av kunskap om bland annat:

 • Den process som får kakaoplantan att förvandlas till färdig choklad.
 • Hur arbetet i fabriken går till.
 • Chokladens hälsobringande effekter.
 • Skillnader mellan olika chokladsorter när det gäller till exempel kakaoprocent och smaksättningar.
 • Hur man provar choklad på bästa sätt för att uppskatta alla dess egenskaper.

Smaka av olika chokladsorter

Under tiden som chokladexperten ger dig intressant information om chokladens historia och tillverkning får du självklart smaka ett urval av olika chokladsorter. Under en chokladprovning är det vanligt att man testar mellan 6 – 8 olika sorters choklad. Tillverkare, ursprung, kakaoprocent och smaksättningar brukar variera så att du ska få chansen att testa så många olika chokladsorter som möjligt. Dock kan man även utgå ifrån olika teman, likt en vinprovning.

Under en chokladprovning kan du antingen få testa olika typer av ren choklad eller ren choklad i kombination med olika utsökta praliner av olika slag. På så sätt får du lära dig om viktiga skillnader i de olika chokladbitarnas uppbyggnad.

Smaksensation och historielektion

Under denna 1,5 timmar långa chokladprovning kommer du, som du säkert förstår, få en mängd kunskaper som du tidigare saknat. Det handlar trots allt inte om att endast testa olika chokladsorter (dock är detta förmodligen höjdpunkten) utan man även se en chokladprovning som en innehållsrik historie- och geografilektion. Med andra ord kommer du garanterat gå därifrån med nya kunskaper, ett leende på läpparna och chokladsmak i, och kanske runt, munnen. Det råder trots allt inga tvivel om att choklad kan få de flesta på ett alldeles strålande humör.

Så ge dig in i chokladens förtrollade land och boka en chokladprovning, antingen till dig själv eller till dig och en vän, partner eller släkting, och lär dig mer om denna fantastiska skatt som trollbundit världen med sin unika arom. Kanske råkar du snubbla över en ny chokladfavorit?