Olika chokladsorter

Dela

På en chokladprovning väljer man vanligtvis att testa mellan 6–8 chokladsorter som skiljer sig en hel del ifrån varandra. På så sätt får deltagarna möjlighet att testa så många olika chokladsorter som möjligt och få en mer varierad kunskap. Det kan till exempel röra sig om att man testar choklad med olika hög kakaoprocent, det vill säga allt ifrån vit till mörk choklad. Man kan även få testa smaksatta chokladvarianter, kanske med apelsin, mint och kaffe, eller några delikata praliner.

Om man letar efter en chokladprovning med en röd tråd kan man ibland hitta arrangörer som utgår ifrån intressanta teman. I denna artikel ska vi titta närmare på lite olika chokladsorter samt vilka teman man kan välja gå efter på en chokladprovning.

Chokladens färg

Vilken färg chokladen har beror helt enkelt på hur hög kakaohalten är. En mörkare choklad innehåller mer kakao och en ljus choklad innehåller större andel mjölk. Temat kan då se ut på följande vis:

  • Endast mörk choklad. Det vill säga chokladsorter som innehåller minst 35 % kakaomassa och minst 14 % fettfritt kakaopulver. Mörka choklader finns både i milda och beska varianter. Faktum är att det finns chokladsorter som överstigen en kakaoprocent på hela 90 %.
  • Endast ljusare chokladsorter, det vill säga det som idag kallas mjölkchoklad. Denna choklad är avsevärt mildare, lenare och framförallt sötare än den mörka då den består av en mindre andel kakao och en större andel mjölk och socker. Mjölkchoklad är kanske den allra vanligaste typen av choklad idag och det finns en mängd delikata sorter att testa.
  • Endast vit choklad. Denna chokladsort innehåller en väldigt liten andel av kakaobönans smak och färgämnen, därav den vita färgen. Vit choklad är väldigt söt och har oftast starka undertoner av vanilj.

Lyxigare chokladsorter

Man kan även välja att gå på en chokladprovning där fokuset ligger på de exklusivare chokladsorter. Sorterna som prövas kan tillverkas av ett visst företag som satsar på riktigt lyxig choklad av hög kvalitet. Kakaohalten på chokladen som prövas kan sträcka sig mellan 30 % upp till 70 % och chokladen kan antingen testas som den är eller i form av vackra praliner med spännande smakkombinationer.

Det kan även vara upplagt på det vis att man först testar choklad i lite billigare prisklasser för att sedan gå vidare mot dyrare varianter och jämföra dessa i kvalitet. Att lära sig skillnaderna kan vara lika intressant som det är lärorikt.

Varierade smaksättningar

Sist men inte minst kan temat vara att man testar olika typer av choklad med varierade smaksättningar. Choklad passar trots allt till det mesta. Idag finns det nämligen en mängd intressanta smakkombinationer när det gäller choklad och du kan hitta choklad med smak av bland annat chili, fläder, ingefära och havssalt. Idag kan man även hitta raw choklad som är gjord av orostade kakaobönor.
Man kan antingen testa bitar av blockchoklad eller söta praliner med spännande och kanske aningen oväntade fyllningar.