Fördomar om choklad

Dela

Som vi alla vet skapas det ständigt rykten och fördomar om i princip allting, inte minst choklad. Det sägs att choklad är dåligt för hyn och att det till och med kan framkalla allergi. Kanske är det just ett av dessa rykten som hållit dig tillbaka ifrån att ta steget in i chokladvärlden och njuta av detta sydamerikanska guld. En chokladprovning har då förmodligen inte varit att ens tänka på.

Chokladprovning.nu tänkte därför erbjuda dig en liten genomgång om vad som är sant och falskt när det kommer till just choklad. Efter att du har läst detta kanske du vågar boka din första chokladprovning och låta dig hänföras av denna aromatiska smakupplevelse.

Vanliga rykten om choklad

”Choklad gör att man blir tjock”

Absolut, all föda gör att du går upp i vikt, under förutsättning att du äter alldeles för stora mängder. Choklad innehåller förvisso ganska mycket energi som gör att en överdriven konsumtion snabbare kan leda till övervikt men äter du choklad med måtta behöver du knappast oroa dig.

Viktigt att ha i åtanke är även att ”riktig” choklad, det vill säga en choklad av hög kvalitet med en hög kakaohalt, minskar risken för att du ska äta för mycket. Billiga chokladsorter, främst mjölkchoklad, som man hittar i matbutiken är fyllda med en avsevärt mer socker vilket ger dig ett blodsockerrus som ökar ditt sötsug. På så sätt äter du oftast mer av den chokladen än av chokladen med högre kakaoprocent.

”Choklad höjer kolesterolet”

Om ditt kolesterolvärde är högt skulle du tidigare blivit avrådd ifrån att äta varor med en hög fetthalt, som till exempel choklad. När man gav detta råd gjorde man dock ingen skillnad på mättade eller omättade fetter.

Faktum är att det mättade fettet är boven när det gäller höga kolesterolvärden. Kakaosmör, som finns i choklad, innehåller omättade fetter som faktiskt sänker blodets kolesterolhalt.

”Choklad är allergiframkallande”

Detta stämmer såklart inte. Det är faktiskt väldigt sällsynt att drabbas av chokladallergi och det händer endast de som redan är allergiker. Med andra ord kan du njuta av en chokladbit då och då utan att behöva oroa dig över att utveckla allergier i framtiden.

”Choklad kan orsaka migrän”

Detta rykte finns det både sanning och osanning i. Enbart choklad kan inte orsaka migrän eftersom mängderna av det migränframkallande substansen tyramin som finns i chokladen inte på långa vägar är nog stor. Dock kan choklad, efter en stor middag där det druckits viner innehållande mycket garvsyra, i vissa fall utlösa migrän.

”Choklad orsakar akne”

Detta är kanske en av de allra vanligaste myterna när det gäller choklad och vi kan glatt meddela att den är fullständigt falsk. Många forskningar har gjorts på detta område och man har ännu inte sett samband mellan just akne och choklad.

Sammanfattningsvis

Vi vill passa på att nämna att denna lista är baserad på ”riktig” choklad, det vill säga en chokladsort av hög kvalitet och en högre kakaohalt. Idag finns det tyvärr en mängd chokladsorter som inte ens borde få kalla sig choklad då de innehåller så små halter av kakaons hälsobringande egenskaper. Så se till att köpa bra choklad i framtiden.

Vi hoppas att vi nu kan ge dig lite mer mod till att vistas i chokladens förtrollade värld. Kanske kan starten på detta vara en smakrik och intressant chokladprovning?